Prohodnost jajovoda HyCoSy

Nazad

Kontrasni HyCoSy (histerosalpingo kontrastna sonografija) je potpuno bezbolna, neinvazivna, bezbedna, savremena ultrazvučna procedura koja se koristi u cilju ispitivanja oštećenja i prohodnosti jajovoda kao i detekcije abnormalnosti šupljine materice (septum, proraslice, miomi, itd..) i sluzokože materice (polipi) 

Kontrasni HyCoSy test se izvodi upotrebom kontrastnog medijuma pod kontrolom ultrazvuka u cilju vizuelizacije jajovoda i šupljine materice. Mali, tanki kateter se kroz grlić uvede u matericu i zatim se ubrizga medijum. Ultrazvukom se prati pasaža medijuma kroz šupljinu materice i duž jajovoda i svaka eventualna nepravilnost može biti detektovana.

Jevremova kod kontrasnog hycosy-ja koristi 4D ultrazvučnu tehniku koja daje značajno bolji uvid, a snimak materice i jajovoda je vrlo sličan rendgeskom snimku dobijenom tradicionalnim HSG tehnikom.

Prednosti Kontrasnog HyCoSy pregleda u odnosu na HSG pregled

  • HyCoSy ne koristi rendgen niti jonizirajući kontrast, tako da nema opasnosti od zračenja
  • Procedura je potpuno bezbolna i ne zahteva anesteziju
  • Manje lezije endometrijuma poput polipa se bolje vide ovom metodom nego HSG-om
  • U slučaju postojanja mioma kontrasni HyCoSy je naročito koristan jer daje adekvatnu procenu da li miomi prominiraju u šupljinu materice
  • Tokom procedure kontrasnog hycosy-ja lekar pregleda i jajnike i može se izmeriti veličina dominantnog folikula (folikulometrija)