Medikamentozni prekid trudnoće

Nazad

Odluka o prekidu trudnoće je teška za svaku ženu koja treba da je donese. Razlozi mogu biti brojni i individualni su. Pored klasičnog prekida trudnoće u opštoj anesteziji, mnoge žene se odlučuju i za medikamentozni prekid trudnoće. Najčešći je razlog intimnost, jer se boravak u bolnici ograničava na pregled pre prekida trudnoće, kao i nekoliko kontrolnih pregleda nakon primenjene terapije. Sam dolazak u bolnicu na intervenciju prekida trudnoće povećava stres, a tu je često i strah od uvođenja u anesteziju. Medikamentozni prekid trudnoće pruža intimnost i sigurnost koji je ženama nakon ovakve odluke izuzetno potreban.

Šta je medikamentozni prekid trudnoće?

Medikamentozni prekid trudnoće je vrsta ranog prekida neželjene ili patološke trudnoće, koji se obavlja uz pomoć dva leka, kod žena čija je starost trudnoće do 8 nedelja. Na prvom pregledu, kada se utvrdi tačna starost trudnoće, popićete prvi lek. Prvi lek koji se koristi u ovom postupku prvo blokira lučenje progesterona, hormona koji je neophodan za održanje trudnoće, što rezultira promenama na materičnoj sluzokoži i na pojavu krvarenja. Kako je svaka žena drugačija i krvarenje može biti različitog intenziteta od veoma blagog do obilnijeg. Nakon 24-38 časova od uzimanja prvog leka, aplikuju se prostaglandinske vaginalete, koje izazivaju kontrakcije materice. Trudnoća prestaje 6-8 sati nakon upotrebe drugog leka. Ovakva vrsta terapije je efikasna u 95-97% slučajeva.

Kontrolni pregled

Lekar će zakazati kontrolne preglede, kako bi se utvrdilo da je došlo do prekida trudnoće i kako nije zaostalo ništa u materici. Kod veoma malog broja žena potrebno je da se uradi revizija.

Kome je namenjen ovaj postupak?

Medikamentozni prekid trudnoće je moguće uraditi ukoliko ispunjavate određene kriterijume:

- ukoliko je trudnoća stara do 8 nedelja
- ukoliko nemate hroničnih bolesti čiji bi se tok pogoršao korišćenjem lekova za medikamentozni prekid trudnoće
- ukoliko nemate problem sa koagulacijom krvi
- ukoliko nemate ozbiljnu anemiju
- ukoliko nemate bolesti bubrega
- ukoliko ne postoji sumnja da se radi o vanmateričnoj / ektopijskoj trudnoći
- ukoliko nemate promene na materici (miome) te promene na jajnicima i jajovodima

Pitanje neplodnosti nakon medikamentoznog prekida trudnoće

Sudeći prema sprovedenim studijama nema dugoročnih rizika po plodnost nakon medikamentoznog prekida trudnoće.