Prevremena insuficijencija jajnika

Nazad

Prevremena insuficijencija jajnika ili POF (Premature ovarian failure) predstavlja gubitak normalne funkcije jajnika pre četrdesete godine. Ukoliko do ovoga dođe, to znači da jajnici ne stvaraju normalne ili očekivane količine estrogena koji utiče na sazrevanje jajnih ćelija. Kao posledica ovog stanja javlja se sterilitet. Ovo stanje se pojavljuje kod 1 od 1000 žena između 15-29 godine, i kod 1 u 100 žena između 30-39 godine. Porodična anamneza koja uključuje POF sindrom jajvlja se kod 4% žena sa ovim stanjem. Prevremena insufijencija jajnika se može javiti naglo ili tokom godina.

Prevremena insuficijencija jajnika se nekad povezuje sa prevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu u potpunosti jednaka. Žene kod kojih dođe do prevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, i mogu ostati u drugom stanju. Žene, kod kojih dođe do prevremene menopauze, nemaju cikluse i ne mogu ostvariti trudnoću.

Žena se rađa sa jednim do dva miliona jajnih ćelija. U reproduktivnom dobu, sazreće 300-400, dok će ostale jednostavno “propasti”. Nakon toga stupa menopauza. Jajne ćelije se nalaze u folikulima, iz kojih izlaze kada prime optimalnu stimulaciju. Ukoliko stimulacije njihovog sazrevanja nema, one se degenerišu i to je proces koji se naziva apoptoza.

 

Sazrevanje jajne ćelije je proces koji ćemo prvo opisati. Na početku menstualnog ciklusa, hipofiza luči hormon FSH (folikostimulirajući hormon) koji navodi jajnike da počnu sa sazrevanjem jajne ćelije. Kako napreduje sazrevanje jajnih ćelija u folikulima, oni počinju da stvaraju estrogen. Povećanje nivoa estrogena šalje signal hipofizi da smanji količinu FSH hormona. Ukoliko folikuli ne sazrevaju, telo nastavlja da svara FSH i njegov nivo postaje veoma visok. Kod žena sa POF sindromom karakterističan je visok nivo ovog hormona.

To je razlog zašto se za početak uvek traži analiza ovog hormona. U normalnom ciklusu, kada folikul raste, povećava se nivo estrogena i to šalje signal da umesto FSH hipofiza počne da luči LH (lutenizirajući hormon). Ovaj hormon šalje opet signal folikulima da se “otvore” i ispuste zrelu jajnu ćeliju. To je ovulacija. Kada se ova delikatna komunikacija između jajnika i štitne žlezde ne ostvarjuje, ovulacije nema.

Ponovno uspostavljanje adekvatnog nivoa estrogena u ovom stanju, može da deluje preventivno kod nekih oboljenja kao što je osteoporoza, ali neplodnost se teže leči.

Znaci i simptomi POF sindroma su tipični kao kod nedostatka estrogena:

 • Nepravilni ili nerednovni ciklusi (amenorea) koji mogu trajati godinama, mogu se javiti nakon trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula.
 • Valunzi
 • Noćna preznojavanja
 • Smanjena seksualna želja
 • Nemogućnost koncentracije

 

Kada se javiti lekaru?


Ukoliko Vam je ciklus izostao više od tri meseca, javite se lakaru kako bi mogla da se postavi tačna dijagnoza izostanka ciklusa. Ciklus može da izostane iz velikog broja razloga kao što su: trudnoća, stres, promena načina ishrane, ali je najbolje uvek se javiti lekaru ukoliko dođe do pomeranja ciklusa. Čak iako vas izostanak ciklusa ne zabrinjava, ipak je bolje javiti se lekaru kako bi se tačno utvrdio razlog. Ukoliko se nivo estrogena smanji, može se javiti gubitak kostne gustine koji vodi u osteoporozu.

Prevremena insuficijencija jajnika


Kod žena koje imaju normalnu funkciju jajnika, hipofiza stvara hormone tokom menstrualog ciklusa, koji utiču na folikule u jajnicima da stvaraju zrele jajne ćelije. Uobičajeno je da mesečno jedna ćelija sazri. Kada folikul sazri, on prska i jajna ćelija napušta jajnik. Ona zatim odlazi u jajovode gde je moguća fertilizacija koja može rezultirati trudnoćom. Prevremena insuficijencija jajnika nastaje kao posledica dva procesa:

 • Istrošenosti folikula
 • folikularnog poremećaja

"Istrošenost" Folikula


Ovo stanje definišemo kao stanje u kome mali broj folikula odgovara na signal hipofize da je otpočelo ispuštanje FSH hormona. Folikuli i dalje postoje ali “ne komuniciraju”- Tokom vremena, oni počinju da odumiru. Komunikacija i ispravan rad našeg reproduktivnog sistema je jedan krhk sistem i zavisi od svih njegovih delova. Ukoliko folikuli ne sazrevaju, menstruacija postaje nepravilna ili potpuno prestaje. Sa njom počinje i atrofija materice i jajnika.

Uzročnici ovog stanja mogu biti:

 • Defekti hromozoma. Neki genetski poremećaji su povezani sa POF sindromom. Oni uključuju Tarnerov sindrom, stanje u kome žena ima samo jedan X hromozom umesto dva, kao i fragilni X sindrom koji predstavlja glavni razlog intelektualne slabosti.
 • Toksini - hemioterapija i radioterapija su najčešći uzroci insuficijencije jajnika koja je izazvana toksinima. Ova vrsta terapije oštećuje genetski materijal u ćelijama. Osim ove dve vrste terapije na prevremenu insuficijenciju jajnika utiču i pušenje, hemikalije, pesticidi kao i neke vrste virusa.

Folikularna disfunkcija


Folikularna disfunkcija može biti rezultat:

 • Reakcija imunosistema na tkivo jajnika tj. autoimuna bolest. Imuni sistem ponekad stvara antitela koja deluju na tkivo jajnika, uništavaju folikule u kojima se nalaze jajne ćelije. Šta je okidač ovakve autoimune bolesti i dalje je nepoznato, ali izloženost nekim vrstama virusa predstavlja mogućnost koja se ne sme zanemariti.
 • Nepoznati faktori - Ukoliko se javi prevremena insuficijencija jajnika putem folikularne disfunkcije, a isključi se autoimuna bolest, obično se prelazi na druge metode dijagnostike koje mogu ukazati na razlog ovog stanja. Često razlog ipak ostaje nepoznat.

Faktori rizika


Faktori koji mogu povećati pojavu POF sindroma uključuju:

 • Godine žene - rizik za prevremenu insuficijenciju jajnika se naglo povećava između 35-40 godine.
 • Porodična istorija - ukoliko je u porodici bilo slučajeva prevremene insuficijencije jajnika postoji povećan rizik razvoja ovog stanja.

Komplikacije


Komplikacije prevremene insuficijencije jajnika uključuju:

 • Neplodnost - neplodnost se javlja kao najveća komplikacija prevremene insuficijencije jajnika. Iako je retka, postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju.
 • Osteoporoza - estrogen utiče da kosti u telu budu jake. Žene kod kojih je smanjeno lučenje ovog hormona imaju veće šanse da obole od osteoporoze, bolesti koja kosti čini mekim i krhkim
 • Depresija ili anksioznost - rizik od nastupanja neplodnosti ili drugih komplikacija koje nastaju kao posledica smanjenog lučenja estrogena utiče da neke žene postanu depresivne ili ankciozne.

Pitanja koja Vam lekar može postaviti


Kako bi se postavila tačna dijagnoza lekar Vam može postaviti pitanja poput:
 • Imate li povremene menstruacione cikluse ili ih uopšte nemate?
 • Imate li valunge ili neke druge simptome menopauze?
 • Koliko dugo imate neke od simptoma?
 • Da li ste nekada imali operaciju jajnika?
 • Da li ste se lečili od karcinoma?
 • Da li su članovi porodice imali sistemske ili autoimune bolesti, kao što je hipotireoizam ili lupus?
 • Da li je bilo prevremene insuficijencije jajnika u porodici?
 • Da li je bilo poteškoća u prethodnim trudnoćama?
 • Da li je bilo nerazjašnjenog gubitka ili dobijanja na težini?
 • Da li uzimate neke vitamine ili suplemente?

 

Lekar može savetovati nekoliko testova:
 • Test nivoa FSH (folikostimulirajućeg hormona). FSH je hormon koji nastaje u štitnoj žlezdi i stimuliše rast folikula u jajnicima. Žene koje imaju abnormalno visok FSH su one koje imaju prevremenu insuficijenciju jajnika.
 • Test estradiola. Nivo estradiola u krvi, jedne vrste estrogena, je kod žena sa POF sindromom neobično nizak.
 • Test prolaktina. Visok nivo prolaktina, hormona koji stimuliše stvaranje mleka u dojkama može voditi problemima kod ovulacije.
 • Kariotip. Ovim testom se ispituju svih 46 hromozoma na abnormalnosti. Neke žene sa prevremenom insuficijencijom jajnika mogu imati samo jedan umesto dva X hromozoma ili mogu imati neki drugi hromozomni defekt.
 • Test gena FMR1. Gen FMR1 je gen koji je povezan sa fragilnim X sindromom nasleđenim stanjem koje uzrokuje intelektualne poteškoće.

Dijagnoza i lečenje


Osim ultrazvučnog pregleda POF se dijagnostikuje i analizama nivoa hormona iz krvi:

 • FSH – karakteristične su vrlo visoke vrednosti
 • Estradiol – karakteristične su male vrednosti
 • Antimilerijalni hormon – hormon koji stvaraju jajnici. Nivo AMH-a je u korelaciji sa brojem antralnih folikula na jajniku. Žene koje imaju niske vrednosti AMH-a imaju mali broj folikula koji stvaraju nezrele jajne ćelije.

Lečenje prevremene insuficijencije jajnika se obično usmerava ka rešavanju problema koji nastaju zbog manjka estrogena. U tom smislu lekar može predložiti:

 • Terapiju estrogenom. Kako bi se predupredila osteoporoza, kao i smanjili drugi simptomi koji nastaju usled manjka estrogena, lekar može savetovati terapiju estrogenom kako bi se nadomestila količina koju jajnici ne proizvode. Estrogen se obično propisuje sa progesteronom. Dodavanje progesterona estrogenskoj terapiji, štiti endometrijum materice od nastanka prekanceroznih promena. Kombinacija ova dva hormona, može dovesti do ponovne pojave menstruacije, ali ne može povratiti funkciju jajnika.
 • Unos kalcijuma i D vitamina. I kalcijum i vitamin D su važni u prevenciji osteoporoze.

Fokusiranje na neplodnost


Neplodnost se javlja kao komplikacija prevremene insuficijencije jajnika. Ne postoji dokazano uspešno lečenje koje vodi obnavljanju funkcije jajnika. Neki parovi se odlučuju na pokušaje vantelesne oplodnje ili donacije jajnih ćelija. Lekar u cilju pokušaja ostvarivanja trudnoće može predložiti sledeću terapiju:

 • Ukoliko postoji nelečeni hipotireizam, možete dobiti lekove kojima se reguliše rad štitne žlezde.
 • Ukoliko je u pitanju POF koji je nastao kao posledica autoimune bolesti, koriste se steroidi.
 • Kratka terapija estrogenom može sniziti nivo FSH, kako bi se pokušala stimulacija ovulacije gonadotropinima. Uzimanje visokih doza gonadotropina (kao što je Gonal F) nakon terapije estrogenom/progesteronom je rezlutirala trudnoćom kod jednog broja žena.

Ukoliko se POF dijagnostikuje na vreme, a nivo FSH nije abnormalno visok, žena ima razumne šanse da ostvari trudnoću.

Smanjena ovarijalna rezerva


Smanjena ovarijalna rezerva je jedna od težih dijagnoza koja se može postaviti. Kod ovih žena veoma je teško postići trudnoću klasičnim sredstvima. Kod nekih žena to znači samo nekoliko godina mogućnosti da se ostvare kao majke, tako da ova dijagnoza predstavlja prilično urgentno stanje.

Jedan način definisanja smanjene ovarijalne rezerve je kada žena ima manje od 25,000 jajnih ćelija u jajnicima. Statistički, ovo se dešava oko 38 godine života. Fertilnost je prisutna negde do 42 godine i za mnoge žene postoji terapija da se do trudnoće ipak dođe. 10% žena ima smanjenu ovarijalnu rezervu do 32 godine.