Vantelesna preko fonda

Nazad

Specijalna bolnica za ginekologiju “Jevremova” je već dugi niz godina partner sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, na projektu vantelesne oplodnje za osiguranike fonda. Trenutno RFZO finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, za žene do 42 godine.

 

Zajednički uslovi

Da biste se uključili u program “besplatne vantelesne oplodnje” neophodno je da par ispunjava sledeće kriterijume:

- Partneri, bilo da su u braku ili ne, koji i pored primenjenog lečenja nisu ostvarili potomstvo

- Partneri, koji iz postojeće zajednice nemaju dece. Partneri u prethodnim zajednicama bračnim/vanbračnim mogu imati dece.

- Žene do navršenih 42 godina u momentu izdavanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO

- Žene moraju imati očuvanu funkciju jajnika

- Žene sa normalnim indeksom telesne mase, koji je manji od 30

- Muškarci sa svim oblicima smanjene plodnosti, uz postojanje živih i morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu. U tom smislu, vantelesnu preko Fonda ne možete raditi ukoliko je potrebno da se radi punktiranje testisa ili biopsija.

 

Korak br.1

Postupak pribavljanja dokumentacije se započinje kod izabranog lekara specijaliste ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja (ženski partner) i kod izabranog lekara opšte prakse (muški partner).

Specijalista ginekologije daje uput da se urade sledeće analize: brisevi na hlamidiju, mikoplazme i ureaplazmu, cervikalni bris i Papa bris. Ostim toga biće potrebno da se uradi bazalni hormonski status, kao i krvne analize na HIV, HCV, HbsAg, VDRL, Toxoplasma i Rubella.

Specijalista opšte medicine daje uput za brisevi na hlamidiju, mikoplazme i ureaplazmu, uretralni bris, kao i krvne analize na HIV, HCV, HbsAg, VDRL i spermogram.

Korak br.2

Kada su urađene sve gore navedene analize, lekar iz doma zdravlja daje Uput za lekarsku komisiju u filijali RFZO radi izdavanja OLK-11 obrazca, kojim se daje saglasnost na upućivanje na komisiju u neku od ustanova: KC Srbije, GAK Narodni Front, KC Vojvodine, KC Niš, Opšta bolnica Valjevo, KC Kragujevac. Na prvom odlasku u filijalu RFZO se opredeljujete u kojoj ustanovi želite da se obavi postupak. Ustanova u koju idete na komisiju ne mora da bude ustanova u kojoj radite postupak.

Korak br.3

Kada u Filijali RFZO dobijete Uput OLK-11 neophodno je da se javite zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se zakazati termin na komisiji za BMPO. Lekarska komisija pregleda Vašu dokumentaciju, radi ultrazvučni pregled i nakon toga daje Rešenje i Potvrdu o uključivanju u postupak vantelesne oplodnje. Ukoliko neki od nalaza nedostaje ili neki treba ponoviti članovi lekarske komisije će Vam to napomenuti.

Na Komisiju obavezno ponesite sve otpusne liste od prethodnog lečenja: inseminacije, vantelesne oplodnje, histeroskopije, laparoskopije, operacije i sl. koje su od značaja za lečenje neplodnosti.

Važno je da zapamtite da krvne analize važe godinu dana, hormoni šest meseci, a svi brisevi tri meseca izuzev brisa na hlamidiju koji važi dva meseca.

Korak br.4

Kada Komisija odobri postupak, očekujete poziv kada dolazite na prvi pregled. U Jevremovoj je praksa da se pacijentkinje izjašnjavaju kod kog lekara žele da rade postupak.

Korak br.5

Po dobijanju pozivnog pisma, odlazite kod svog ginekologa u Dom zdravlja da dobijete uput za stacionarno lečenje i idete u Filijalu Fonda da Vam izdaju OLK-12 obrazac.

 

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj telefona 011/263-2222!