Ginekologija

Nazad

ULTRAZVUK DOJKE

Šta je ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojki je bezbolna dijagnostička metoda kojom lekar posmatra tkivo dojke, i kojim se može otkriti eventualno postojanje patoloških promena što pojednostavluje i olakšava njihovo lečenje.

Celokupan tekst

KOLPOSKOPIJA

Kako se radi kolposkopija?

Kolposkopski pregled bi trebalo da se uradi jednom godišnje, počevši od momenta stupanja u seksualne odnose ili od 18. godine života. U toku ovog pregleda ginekolog posmatra grlić materice, vaginu i vulvu pod raznim uveličavanjima, sistemom optičkih sočiva, uz veštački izvor svetlosti.

Celokupan tekst

PAPA TEST

Važno je da brinemo o svom zdravlju. Preventivni kolposkopski pregled sa Papa brisom u 99% slučajeva otkriva promene na grliću materice. Svaka promena, otkrivena na vreme, može se lečiti. Bitno je doći na vreme i obratiti se stručnjaku. Ovaj važan pregled koji radite ne samo zbog sebe već i zbog onih koji Vas vole možete zakazati na 011/263-2222.

Celokupan tekst

Pregledi u ginekologiji

Sastavni deo života svake žene treba da bude briga o sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju. Pod tim, u prvom redu, treba obratiti pažnju na reproduktivno zdravlje, a poseta i konsultacija sa ginekologom je najbolji način da se to i postigne. Nikada nije na odmet napomenuti da se najveći broj bolesti koje se otkriju u ranoj fazi, na redovnom pregledu, može uspešno lečiti i izlečiti.

Celokupan tekst

Prvi ginekološki pregled

Sastavni deo odrastanja je prihvatanje odgovornosti i brige o sopstvenom zdravlju, a poseta ginekologu predstavlja prvu stepenicu u očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Tokom ovog pregleda, koji se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanualnog pregleda, lekar obraća naročitu pažnju na spoljne i unutrašnje reproduktivne organe ( vulva, vagina, grlić materice, matericu, jajovode i jajnike). Prilikom pregleda pod spekulumom, lekar posmatra da li postoje određeni znakovi neke infekcije, i može uzeti briseve za testove kao što su Papanikolau test, bakteriološke analize, virusološke analize i analize na prisustvo gljivica

Celokupan tekst

Kontracepcija

U reproduktivnim godinama sa ginekologom treba razgovarati i o načinu kontracepcije, jer jedino na taj način žena može dobiti adekvatnu preporuku. Izbor kontracepcije zavisi od mnogih faktora, a odluka se donosi na osnovu zdravstvenog stanja žene, starosne dobi, želje same pacijentkinje i sl. Hormonske kontraceptivne pilule su najčešće korišćen oblik kontracepcije u svetu. Danas postoji veliki broj kontraceptivnih pilula, ali nikako ih ne treba uzimati na svoju ruku.

Celokupan tekst

Dijagnostika i lečenje

Dijagnoza i korekcija određenih nepravilnosti u ginekologiji su ranije zahtevale veliku hirurgiju i višedenvni ili čak više nedeljni oporavak pacijenta. Laparoskopija i histeroskopija danas omogućavaju komfor kako pacijentima tako i lekarima, da lakše, brže i uz mnogo manje potencijalnih opasnosti dođu do željenog efekta.

Celokupan tekst

Operacije i operativni zahvati

HISTEREKTOMIJA
predstavlja operativni zahvat kojim se uklanja materica ili sama, ili sa jednim odnosno oba jajnika. Primenjuje se kod žena koje imaju poremećaj u krvarenjima, miome, a završile su reprodukciju. Indikacije za histerektomiju su i promene malignog (zloćudnog) porekla na grliću materice, na materičnoj sluzokoži ili u telu materice, kao i promene na jajniku.

Celokupan tekst

Menopauza

Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene. Ona simboliše jedan prelazni period između premenopauze (kada je žena sposobna za rađanje dece) i postmenopauze (kada više nema te sposobnosti). U periodu oko menopauze, koji se naziva perimenopauza, organizam se prilagođava na novo stanje.

Celokupan tekst